قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

نگاهى گذرا به نظريه ولايت فقيه

رقعي، شوميز، 160 صفحه، چاپ اول 1378، چاپ سي‌ودوم 1397.

اين كتاب برگرفته از سخنرانىها، مقالات، كتاب‌ها و جلسات پرسش و پاسخ حضرت استاد مصباح يزدى درباره ولايت فقيه است كه توسط حجت‌الاسلام والمسلمين آقاى محمدمهدى نادرى قمي تنظيم شده و به رشته تحرير درآمده و به كوشش انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) چاپ و منتشر شده است.

كتاب مزبور در شش فصل به مباحث زير مى پردازد:

فصل اول درباره اهميت و ضرورت بحث ولايت فقيه و جايگاه علمى و پيش‌فرض‌هاى نظريه ولايت فقيه بحث مي‌كند و از آنجا كه يكى از پيش‌فرض‌هاى نظريه ولايت فقيه، عدم جدايى دين از سياست است، فصل دوم به بحث از رابطه دين با سياست مى پردازد و ضمن آن، معناى سكولاريسم تبيين و مبانى آن نقد مى شود.

در فصل سوم جايگاه مردم در نظريه ولايت فقيه بررسى مى شود كه ضمن آن، معانى مشروعيت و مقبوليت و رابطه اين دو با هم بيان شده، نقش مردم در حكومت اسلامى از ديدگاه هاى شيعى و سنى مورد ارزيابى قرار مى گيرد.

فصل چهارم به اثبات ولايت فقيه مى پردازد كه براى اين منظور به ادله نقلى و عقلى استناد مى شود. در فصل پنجم نيز مفهوم ولايت مطلقه فقيه تبيين مى شود و جايگاه ولايت فقيه در قانون اساسى و نيز رابطه مرجعيت و ولايت فقيه مورد بررسى قرار مى گيرد.

و بالأخره، در فصل ششم بحثى درباره خبرگان و ولايت فقيه صورت مى گيرد كه در ضمن آن، اشكال معروف دور و نيز شبهه خبرگان و انواع تخصص ها و همچنين پارادوكس عزل (معماى هم زمانى عزل رهبرى و انحلال مجلس خبرگان) بيان و نقد مى شود.

گفتني است اين کتاب توسط مجمع جهاني اهل‌بيت(ع) به زبان‌هاي اردو و عربي ترجمه و منتشر شده است. عنوان عربي کتاب مزبور « نظرة عابرة الي نظرية ولاية الفقيه » است. در ضمن، این کتاب با عنوان «A CURSORY GLANCE AT THE THEORY OF WILAYAT ALFAQIH» توسط منصور لیمبا ترجمه و به همت مجمع‌جهانی‌اهل‌بیت(ع) چاپ شده است.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org