قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

پيش‌گفتار

حقوق زنان و جايگاه ايشان در انديشه اسلامى، از جمله مسائلى است كه در ساليان اخير، حجم قابل توجّهى از مطالب كتاب‌ها، مطبوعات و نشريات داخلى را به خود اختصاص داده است. جنبش اجتماعى اِحقاق حقوق زنان كه در اصطلاح «معمول» ناميده مى‌شود، ابتدا در غرب شكل گرفته و كم‌كم به ديگر كشورها، از جمله كشور ما نيز راه يافته است. اين حركت، سال‌هاى اخير، در كشورها گسترش قابل ملاحظه‌اى يافته است. سردمداران اين جنبش، براى گسترش آن، افزون بر كتاب‌ها و مطبوعات، از راه‌ها و ابزارهاى گوناگون ديگرى، از جمله فيلم و سينما نيز استفاده كرده و مى‌كنند. به هر حال، از نيت‌هاى شومى كه در پس پرده اين حركت وجود دارد، نبايد غافل ماند. بسيارى از كسانى كه از «حقوق زنان» دم مى‌زنند، در واقع به دنبال اغراض سياسى هستند و نتيجه تحقّق شعارهاى آنان، چيزى جز ابتذال زنان و روا داشتن ستم دوچندان بر آنان نخواهد بود؛ از اين رو كسانى بايد همّت گمارند و با بيان مبانى و آموزه‌هاى اسلام عزيز در اين زمينه، انحراف‌ها و سياست‌هاى غلط و فريبنده‌اى را كه در اين مسأله وجود دارد، آشكار سازند؛ به همين منظور، بر آن شديم تا مجموعه مباحثى را كه استاد فرزانه، حضرت علّامه، آيت الله محمّدتقى مصباح يزدى در اين موضوع ضمن دروس معارف قرآن و گفتارهاى ديگر ايراد فرموده‌اند، به سبك پرسش و پاسخ در اختيار علاقه‌مندان قرار دهيم. مجموعه اين پرسش‌ها و پاسخ‌ها را ضمن چهار فصل تنظيم كرده‌ايم.

اميدواريم مباحث ارزنده جناب استاد بتواند راه‌گشايى مفيد و مؤثّر در زمينه بحث «حقوق زن از ديدگاه اسلام» باشد و با روشن كردن ابعادى از اين بحث، برخى شبهات و پرسش‌هاى مهم آن را پاسخ دهد.

در پايان لازم مى‌دانيم از جناب حجت‌الاسلام حميد كريمى كه زحمت تدوين اين مجموعه را بر عهده داشته‌اند، صميمانه تشكر كنيم.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org