قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

نگاهي گذرا به حقوق بشر از ديدگاه اسلام
وزيري، شوميز، 272 صفحه، چاپ اول 1388، چاپ دوم 1392.

اين کتاب برگرفته از آثار و سخنراني‌هاي حضرت استاد درباره حقوق بشر است که با تلاش حجت‌الاسلام والمسلمين عبدالحکيم سليمي در 11 فصل تدوين و نگارش یافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) منتشر شده است.
فصل اول اين کتاب موضوعاتی نظير: تعريف حق و حقوق و بيان مفاهيمي چون: حکم، ملک و تکليف، بررسي واژه‌ حق در قرآن، نگاهي به انسان‌شناسي و اهميت آن، اشاره به منابع حقوق بشر در اسلام، منشأ بودن حق خداوند و ملاک جعل حقوق از ناحيه او را در بر مي‌گيرد.
در فصل دوم کتاب خاستگاه «حق» مورد بررسی قرار گرفته و در همین راستا پس از پرداختن به دیدگاه‌های مکاتب پوزیتویسیتی، ضمن بیان دیدگاه اسلام در این زمینه، گستره مفهوم «حق» و تکلیف‌گرایی در رویکرد اسلامی ذکر گردیده و حق خدا به عنوان منشأ حقوق بشر معرفی شده است.
فصل سوم نيز اصول موضوعه حقوق بشر را در 12 اصل از جمله: توحيد، حکمت بالغه الهي و جاودانگي روح، رابطه دنيا و آخرت، کرامت انساني،‌ اختیار و ... تبيين مي‌کند.
نقد و بررسي اعلاميه جهاني حقوق بشر و کاستي‌هاي آن فصل چهارم کتاب را به خود اختصاص داده است. فقدان نظم و ترتيب منطقی، بي‌اعتنايي به دين، برهان‌ناپذيري، عدم انسجام و .. از جمله کاستي‌هايي است که در اين فصل به آن پرداخته شده است.
فصل‌هاي پنجم، ششم و هفتم کتاب به ترتيب به واکاوي موضوعاتي چون: نظام‌نامه حقوق و تکاليف بشر، مفاهيم آزادي و نظام برده‌داري و بيان نظرات اسلام درباره هريک از اين موضوعات، مي‌پردازد.
سه فصل بعدی اين کتاب با پرداختن به اشتراک‌هاي تکويني و تشريعي زن و مرد، نهضت هوادران حقوق زن را بررسي و براي شبهات مطرح شده در این زمینه، پاسخ‌‌هايي قرآني ارايه مي‌کند و سپس، ضمن تشريح تفاوت‌هاي تکويني و تشريعي زن و مرد، به ارايه راه‌کارهايي براي تقويت بنيان خانواده می‌پردازد.
در فصل پایانی نیز پس از بیان آيات ناظر به تفاوت‌هاي حقوقي مرد و زن در امور اجتماعی و مسایل خانوادگی، جایگاه خانواده و فلسفه ازدواج مورد بررسي قرار گرفته و سرانجام پس از ذکر بعضی حقوق اقتصادی زن، به تفاوت ارث زن و مرد پرداخته شده است.

 

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org