قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

راه و راهنماشناسي (مجموعه کتب آموزشي معارف قرآن 5 و 4)
وزيري، شوميز، 696 صفحه، چاپ اول 1393، چاپ سوم 1397.

اين کتاب که بخش چهارم و پنجم از مجموعه معارف قرآن آيت‌الله مصباح يزدي ‌ـ‌دام‌ظله‌ـ است، پژوهشي است در قلمرو مسايل نبوت‌شناسي که پس از بازنگري و تحقيق توسط حجت‌الاسلام والمسلمين مصطفي کريمي، در قالب متن درسي براي 4 واحد آموزشي تدوين شده و به همت انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) انتشار يافته است.

روش ارايه بحث در اين کتاب كه در 26 درس تنظيم شده، بر شيوه تفسير موضوعي استوار است و در هر يک از مسايل و موضوعات، آيات قرآني مربوط استخراج، دسته‌بندي، بررسي و تفسير شده‌ است.

در بحث انسان‌شناسي از مجموعه معارف قرآن اشاره شد كه شناخت‌هاي مختلفي براي انسان ممكن است؛ لكن آنچه براي همة انسان‌ها عموميت دارد، شناخت حسي و شناخت عقلاني است. اما آيا اين دوگونه شناخت براي تشخيص راه صحيح براي انساني كه مي‌خواهد در مسير سعادت ابدي و رسيدن به كمال نهايي گام بردارد، كافي است؟ اگر اين آگاهي‌ها بسنده نيست، آيا خداوند انسان را در گمراهي و سرگرداني به خود واگذاشته يا به طريقي خاص، خلأ اين شناخت سرنوشت‌ساز را پر كرده است؟ اگر پاسخْ مثبت است، آن آگاهي چيست؟ چه كساني توان دريافت آن را دارند؟ آيا اين شناخت به دور از هر خطايي به مردم مي‌رسد؟ مردم چگونه مي‌توانند صاحبان اين آگاهي، و ارتباط آنان با خدا را بشناسند؟ با توجه به ختم نبوت و قطع اين ارتباط ويژه، هدايت مردم را چه كساني بر عهده دارند؟

کتاب پيش رو كه براي پاسخ به اين پرسش‌هاي اساسي تدوين شده، مباحث ذيل را در بردارد: مفهوم، امکان و ضرورت وحي و نبوت، اهدف و آثار نبوت و راه‌هاي اثبات آن، مصونيت وحي و عصمت پيامبران، وحدت دين الهي و لزوم ايمان به تمام پيامبران، شرايع الهي و مشترکات و تمايزات آن‌ها، کثرت پيامبران و تفاوت مراتب آنان، وظايف و مقامات پيامبران و اوصاف عمومي ايشان، رفتار مردم با پيامبران، سنت الهي در برخورد با اقوام پيامبران، خاتميت، ضرورت‌ها و ويژگي‌هاي اسلام، و امامت.

گفتني است، مباحث اين کتاب پيش از اين نيز در کتابي با عنوان «راه و راهنماشناسي» به صورت متن غير درسي تدوين و منتشر شده است.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org