قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

پيشگفتار

ارتباط بين حوزه و دانشگاه، پديده مباركى است كه ثمرات مثبت مهم و متعددى را به بار مى‌آورد. به عكس، جدايى اين دو ركن فرهنگ ساز و تأثير گذار جامعه، هميشه خسارت هاى سنگينى را به همراه داشته است. در عرصه تلاش براى ايجاد اين ارتباط ميمون و مبارك، از سال ها پيش از پيروزى انقلاب اسلامى ايران، پيوسته افرادى، هم از حوزه و هم از دانشگاه، در اين زمينه فعال بوده‌اند و با درك اهميت اين مسأله و جايگاه استراتژيك آن، به انحاى مختلف همواره سعى كرده‌اند تا اين ارتباط گسترده تر و مستحكم تر گردد. ورود شخصيت هايى نظير شهيد مطهرى، دكتر بهشتى، دكتر باهنر، شهيد مفتّح و ديگر عالمان دورانديش و آگاه، به عرصه دانشگاه، ناشى از روشن بينى آنان و در راستاى ايجاد همين ارتباط بوده است. دانشگاهيان متعددى را نيز مى‌توان در دهه هاى اخير سراغ گرفت كه با اعتقاد به ضرورت و اهميت ايجاد اين پل ارتباطى، تلاش هايى را در اين زمينه انجام داده اند. اين تلاش ها پس از پيروزى انقلاب و بعد از طرح شعار وحدت حوزه و دانشگاه از سوى معمار بزرگ انقلاب اسلامى، حضرت امام خمينى(رحمه الله)، ابعاد تازه و گسترده ترى پيدا كرده است؛ گر چه البته هنوز با افت و خيزهاى فراوانى همراه است و براى رسيدن به نقطه مطلوب در اين حركت بايد امّا و اگرهاى زيادى را كه سدّ راه شده‌اند از پيش رو برداشت. به هر حال، تجربه عينى نشان داده است كه نزديكى و ارتباط هر چه بيشتر دو قشر دانشجو و روحانى و دو سنگر حوزه و دانشگاه، به هر چه بارورتر شدن انديشه هاى دو طرف كمك شايانى نموده و در نهايت جامعه نيز از بركات آن بهره مند مى‌شود، همان گونه كه دورى و جدايى اين دو نيز به زيان خودشان و جامعه انجاميده است.

 

از جمله شخصيت هايى كه از سال ها پيش (قريب به سى سال) به اهميت و ضرورت ايجاد اين ارتباط پى برده و تلاش هاى فراوانى در اين زمينه نموده است، انديشمند فرزانه و فيلسوف و فقيه گرانمايه، حضرت آيت الله مصباح يزدى است. در مسأله انقلاب فرهنگى كه در اوايل انقلاب و بنا به دستور حضرت امام انجام گرفت، شخص حضرت آيت الله مصباح يزدى مورد توجه ويژه حضرت امام در هدايت و برنامه ريزى اين حركت بودند، كه اين خود گواه و تأييدى است بر اين كه جناب استاد، ساليان متمادى است كه در متن اين ارتباط حضور داشته و دارند. در راستاى همين ارتباط، حدود يك سال و اندى است كه عده‌اى از انديشوران آگاه، دلسوز و متعهد دانشگاهى، كانونى را با هدف انجام فعاليت هاى فرهنگى تأسيس كرده‌اند كه از جمله فعاليت هاى آن، برگزارى نشست هاى ماهانه‌اى است كه با حضور حضرت آيت الله مصباح يزدى برگزار مى‌گردد. در اين نشست ها جناب استاد، بحث هايى را پيرامون موضوعاتى كه خود اساتيد پيشنهاد مى‌دهند ارائه مى‌كنند. سازمان دهندگان اين نشست ها، يعنى كانون بسيج اساتيد دانشگاه علم و صنعت، به لحاظ جايگاه علمى و نيز اهميت اين بحث ها در شرايط كنونى جامعه، اصرار داشتند كه مجموعه سخنرانى هاى جناب استاد در اين جلسات، به همان ترتيبى كه ايراد مى‌شوند به مرور چاپ و منتشر گردند. خدا را شاكريم كه اكنون با تلاش جناب حجة الاسلام والمسلمين محمد مهدى نادرى قمى كه از اعضاى هيأت علمى موسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى و از شاگردان جناب استاد مصباح هستند، مى‌توانيم 9 جلسه از اين مجموعه سخنرانى ها را در قالب كتاب حاضر در اختيار تمامى علاقمندان قرار دهيم. اميدواريم در آينده بتوانيم ادامه اين مباحث را نيز به جامعه علمى و فرهنگى كشور و عموم فرهيختگان و دانش دوستان تقديم نماييم.

انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(ره)

 

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org