قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

مقدمه

ايام محرم كه به بركت خون سيدالشهدا(عليه السلام) مبارك شده و بركت آن از زمان شهادت آن بزرگوار تا امروز همچنان براى امت اسلامى ادامه دارد، ايامى است كه بايد در آن فرصت را مغتنم بشماريم و از سويى معرفت خود را نسبت به اهل بيت(عليهم السلام) و مخصوصاً سيدالشهدا(عليه السلام)زياد كنيم و از سوى ديگر درس هاى لازم را از حوادث صدر اسلام به خصوص حوادث مربوط به داستان تلخ كربلا بياموزيم و از آنها در جامعه خود استفاده كنيم. هر چند عزادارى، گريه كردن، سينه زدن و همه مراسمى كه به عنوان بزرگداشت شعائر دينى و اظهار ارادت به پيشگاه سيدالشهدا(عليه السلام) انجام مى شود به تنهايى مطلوبيت ذاتى دارد، ولى بركات سيدالشهدا(عليه السلام) به اندازه اى زياد است كه ما نبايد به اين مقدار اكتفا كنيم. بركات فراوان ديگرى در معرفت آن حضرت و تأمل در كلمات نورانى و سيره آسمانى اش نصيب جامعه اسلامى مى شود كه اين بركات نسبت به آن ها بسيار ناچيز خواهد بود.

بايد سعى كنيم معرفت خود را نسبت به سيدالشهدا(عليه السلام) بيشتر كرده، اهداف آن حضرت را بهتر ياد بگيريم و از درس هاى عملى آن حضرت براى زندگى امروز خود استفاده كنيم.

من از زمان نوجوانى به خاطر دارم، زمانى كه در مجالس عزادارى شركت مى كردم، از گويندگان و وعاظ ـ كه ان شاء الله خدا همه آنها را حفظ كند و دستشان را از دامان ابى عبدالله(عليه السلام) كوتاه نكند و ما را هم خدمتگزار وعاظ و مرثيه خوانان به شمار آورد ـ مى شنيدم كه مى گفتند اگر شهادت امام حسين(عليه السلام) نبود دين از بين رفته بود. ما با حُسن ظنى كه نسبت به بيانات وعاظ داشتيم، با خود مى گفتيم اين مطلب درست است هرچند شايد علت آن را نمى فهميديم. دائماً اين سؤال در ذهنم بود كه چگونه ممكن است كه به وسيله شهادت سيدالشهدا(عليه السلام) و عده اى از اصحاب آن حضرت، دين حفظ شود و اگر جريان كربلا واقع نشده بود و امام حسين(عليه السلام) كشته نمى شد، چگونه دين از بين مى رفت؟ تصور مى كنم امروزه اين گونه سؤالات در ذهن نوجوانان و جوانان ما بيش از پيش مطرح مى شود. جوانان امروز پرسشگرتر از جوانان ديروز هستند و سطح فكر و كنجكاوى آنها افزايش يافته است و امثال بنده هم بايد سعى كنيم به اين نياز جوانان عزيزمان كه يافتن پاسخ هاى روشن و مستدل به سؤالاتى از اين قبيل است، توجه كنيم و بحث ها را به گونه اى مطرح كنيم كه در كنار ساير مسائل، به چنين پرسشهايى نيز پاسخ داده شود.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org