قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

 

مقدمه گردآورنده

 

آنچه به حضور امت عزيز تقديم مى‌شود، ره‌آورد چهل ساله‌اى از كوى دوست است. نسيمِ اين معانى را از بيان انديشمندى فرزانه، اسلام‌شناسى محقق، غرب و شرق‌شناسى مدقق و حكيمى هستى‌شناس گرفتيم. آن شاگرد شاكر امام كه چهل سال بر آستان جانان، خوشه‌چينِ خرمن معرفتِ ايشان بود؛ يعنى كوكب درّى، حضرت آيت‌الله علامه مصباح يزدى ـ حفظه الحفيظ ـ كه سيرى تقريباً چهل ساله در ساحل اين اقيانوس آرام و بى‌كرانه داشته است.

محصولى كه به بازار معرفت عرضه مى‌شود، حاصل «يازده» جلسه از سخنان آيت‌الله مصباح، اين باريافته به بارگاه امام است. اين گفتارها در فاصله پنج سال (68، 69، 72، 74 و 78) افاضه شده و مكان و مخاطب اين سخنان، مختلف بوده است؛ يعنى از دانشگاه مشهد مقدس تا دانشگاه هامبورگ و لبنان، از مصاحبه با راديو تا سخنرانى براى مردم، از پيش‌خطبه نماز جمعه سنقر همدان تا سمينار تخصصى بزرگداشت امام و آراى تربيتى او در ياسوج و... تكيه و تأكيد اصلى بر همان يازده جلسه است؛ ولى برحسب نياز، به تأليفات ديگر ايشان مراجعه كرده‌ايم كه در پاورقى به آن‌ها اشاره شده است.

اين گفتار را در پنج فصل و يك چكيده سخن گرد آورديم كه در ذيل مى‌بينيد:

فصل اوّل: كليّات؛

 

فصل دوم: ابعاد شخصيتى حضرت امام خمينى(رحمه الله)؛

فصل سوم: آراى تربيتى حضرت امام خمينى(رحمه الله)؛

فصل چهارم: راهبرد امام در دفاع از ارزش‌ها؛

فصل پنجم: اهداف و آرمان‌هاى حضرت امام خمينى(رحمه الله).

پنهان مباد كه بايد از اين نوشتار، به قدر وسع اين يازده جلسه انتظار داشته باشيم و نه به مقدار حضرت امام(رحمه الله) و نه به اندازه معرفت حضرت استاد ـ زيد عزّه العزيز. وانگهى به فرموده خود حضرت استاد، اولا بناى ايشان بر بيان نكردن مطالب واضح و تكرارى است و ثانياً حضرت استاد، از مقدار اطلاعات مخاطب با خبر نبوده است تا مطالب جديد و غير تكرارى بگويد. با اين وصف، باز هم تلاش استاد بر اين بوده است كه از تكرار مكررات بپرهيزد؛ حتى ذكر نام استادان، شاگردان امام و تأليفات ايشان را نيز سربسته گذاشته يا به اجمال اشاره فرموده است. منظور اين‌كه افزون بر محدود بودن اين يازده جلسه (منبع اصلى نوشتار) دأب حضرت استاد نيز بر گزيده‌گويى است. با اجازه ايشان، برخى اشارات اين بزرگوار را اندكى تفصيل داديم و در پاورقى آورديم؛ مانند «تأليفات، اساتيد و...». به اين لحاظ، اگر اسمى از گردآورنده در پاورقى آورده‌ايم، براى آن بوده است كه اگر خواننده با اشتباهى مواجه شد، بداند ما خطا كرده‌ايم، نه حضرت استاد.

در اول و آخر و ظاهر و باطن، مملوِّ دشت و آسمان و به‌اندازه شكرِ تمام شاكران، خداى يكتا را سپاس مى‌گزاريم؛ حمدى بى‌ابتدا و سپاسى بى‌انتها، به سبب اين توفيقى كه رفيق ما شد. اميد آن داريم كه سعى ما در اين وادى مقدس، باصفا بوده باشد و مورد رضاى استاد و شاگرد كه خشنودى خدا در خرسندى ايشان است.

 

در پايان، ضمن تشكر از تمام مسؤولان مديريت تدوين متون، براى حضرت امام راحل(رحمه الله) رحمت رحمان و براى شاگرد شاكرش، اين كوكب درّى، جناب استاد مصباح يزدى، سلامت و طول عمر باعزّت خواهانيم.

خوشا مصباح و وضع كم‌مثالش *** «خداوندا نگهدار از زوالش»

«بگذرد بر دوستانت، هر خزانى چون بهارى *** رو كند بر دشمنانت، هر بهارى چون خزانى»

 

والحمد لله رب العالمين

14/7/1384= يكم رمضان المبارك 1426

على احمدى خواه

 

 

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org