قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

مقدمة معاونت پژوهش

حقيقت، اصيل‌ترين، جاودانه‌ترين و زيباترين راز هستي و نياز آدمي است كه سلسلة مؤمنان و عالمان صادق چه جان‌ها كه در راه آن نباخته، و جاهلان و باطل‌پرستان چه توطئه‌‌ها و ترفندها كه براي محو و مسخ آن نساخته‌اند. چه تلخْ‌واقعيتي است مظلوميت حقيقت، و چه شيرينْ‌حقيقتي است اين وا‌‌‌‌قعيت كه در مصاف هميشگي حق و باطل، حق سربلند و سرفراز است و باطل از بين‌رفتني و نگونسار. اين والا و بالانشينيِ حقيقت، گذشته از سرشت حق، وام‌دار كوشش‌هاي خالصانه و پايان‌ناپذير حقيقت‌جوياني است كه در عرصة نظر و عمل كمر همت، محكم بسته و از دام و دانة دنيا رسته‌اند، و در اين ميان، نقش و تأثير اديان و پيامبران الهي، و به‌ويژه اسلام و پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله و جانشينان برحق و گرامي اوعلیهم السلام، برجسته‌ترين است.

دانشمندان نام‌آور شيعه، رسالت خطير و بي‌نظير خويش را بهره‌گيري از عقل و نقل و غوص در درياي معارفِ قرآن و برگرفتن گوهر ناب حقيقت از سيرة آن پيشوايان و عرضة آن به عالم بشري و دفاع جانانه در برابر هجوم ظلمت‌پرستانِ حقيقت‌گريز دانسته و در اين راه ديده‌ها سوده و جان‌ها فرسوده‌اند. اكنون در عصر بحران معنويت كه دشمنان حقيقت و آدميت هر لحظه با توليد و انتشارِ فزون از شمارِ آثار نوشتاري و ديداري و به‌كارگيري انواع ابزارهاي پيشرفتة سخت‌افزاري و نرم‌افزاري در عرصه‌هاي گوناگون براي سيطره بر جهان مي‌كوشند، رسالت حقيقت‌خواهان و انديشمندان حوزوي و دانشگاهي، به‌ويژه عالمان دين، بس عظيم‌تر و سخت دشوارتر است.

در جهان تشيع، پژوهشگران حوزوي در علوم فلسفي و كلامي، تفسيري و حديثي، فقهي و اصولي و نظاير آن كارنامة درخشاني دارند، و تأملات ايشان بر تارك پژوهش‌هاي اسلامي مي‌درخشد. در‌زمينة علوم طبيعي و تجربي و فناوري‌هاي جديد نيز پژوهشگران ما تلاش‌هايي چشمگير كرده، گام‌هايي نويدبخش برداشته و به جايگاه درخور خويش در جهان نزديك شده‌اند، و مي‌روند تا با فعاليت‌هاي روزافزونشان مقام شايستة خويش را در صحنة علميِ بين‌المللي بازيابند؛ ولي در قلمرو پژوهش‌هاي علوم اجتماعي و انساني تلاش‌هاي دانشمندان اين مرز‌و‌بوم آن‌گونه كه شايستة نظام اسلامي است به بار ننشسته و آنان گاه به ترجمه و اقتباس نظريات ديگران بسنده كرده‌اند. در‌اين‌زمينه كمتر مي‌توان رد‌پاي ابتكارات و به‌ويژه خلاقيت‌هاي برخاسته از مباني اسلامي را يافت و تا رسيدن به منزلت مطلوب راهي طولاني و پرچالش در پيش است؛ از‌اين‌رو افزون بر استنباط، استخراج، تفسير و تبيين آموزه‌هاي ديني و سازماندهي معارف اسلامي، كاوش در مسائل علوم انساني و اجتماعي از ديدگاه اسلامي و تبيين آنها از مهم‌ترين اهداف و اولويت‌هاي مؤسسات علمي به‌ويژه مراكز پژوهشي حوزه‌هاي علميه است.

مؤسسة آموزشي‌و‌پژوهشي امام خمينيرحمه الله در پرتو تأييدات رهبر كبير انقلاب اسلامي و حمايت‌هاي بي‌دريغ خلف صالح وي، حضرت آيت‌الله خامنه‌اي «مدظله ‌العالي» از آغازِ تأسيس بر اساس سياست‌ها و اهداف ترسيم‌شده از سوي حضرت آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي «دامت‌بركاته» به امر پژوهش‌هاي علمي و ديني اهتمام داشته و در مسير برآوردن نيازهاي فكري و ديني جامعه، به پژوهش‌هاي بنيادي، راهبردي و كاربردي پرداخته است. معاونت پژوهش مؤسسه براي تحقق اين مهم، افزون بر برنامه‌ريزي و هدايت دانش‌پژوهان و پژوهشگران، در‌زمينة نشر آثار محققان نيز كوشيده و بحمدالله تاكنون آثار ارزنده‌اي را در حد توان خود به جامعة اسلامي تقديم كرده است.

كتابِ پيش روي، بخشي از مباحث درس اخلاق استاد فرزانه، حضرت آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي «دامت بركاته» است که در ماه مبارک رمضان سال

1432ه‍.ق بيان شده است و با تلاش پژوهشگر ارجمند، جناب حجت‌الاسلام آقاي محمدعلي محيطي اردکان و با نظارت اولية حجت‌الاسلام والمسلمين محمود فتحعلي نگارش يافته است. موضوع بحث كتاب، شرح و بررسي وصاياي امام باقر علیه السلام و حديثي از امير مؤمنان علي علیه السلام براي تشنگان معارف ناب اهل‌بيت علیهم السلام است. معاونت پژوهش، دوام عمر پربركت معظم‌له و توفيق روزافزون ناظر گرامي و نيز پژوهشگر محترم اين اثر را از خداوند متعال خواستار است.

معاونت پژوهش

مؤسسة آموزشي‌و‌پژوهشي امام خميني رحمه الله

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org