قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

مباحثى درباره حوزه

رقعي، شوميز، 240 صفحه، چاپ اول 1376، چاپ هفتم 1397.

اين كتاب مجموعه‌‌اى ارزشمند و پربار، برگرفته از سخنرانى‌‌ها و مصاحبه‌‌هاى حضرت استاد درباره روحانيت و حوزه مي‌باشد كه با تلاش واحد مجموعه آثار مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(ره) تدوين و به همت انتشارات آن مؤسسه  چاپ و منتشر شده است.

اين كتاب در هشت بخش به مباحث ذيل مى‌‌پردازد:

بخش اول درباره موضوع اسلام و روحانيت است كه ابتدا در آن به برخى از ويژگى‌‌هاى اسلام و از آن جمله اصالت و صلاحيت كامل آن براى تأمين سعادت فردى و اجتماعى انسان اشاره مى‌‌شود. سپس لزوم آموختن هرچه بيشتر حقايق اسلام مورد تأكيد قرار مى‌‌گيرد و آمادگى دنيا براى پذيرش اسلام گوشزد مى‌‌شود. استاد در ادامه بر لزوم شناخت و معرفى صحيح اسلام براى جبران تقصيرها و قصورهاى گذشته و پرهيز از كجروى‌‌هايى كه احياناً در معرفى اسلام صورت گرفته، تأكيد مى‌ورزند.

در بخش دوم، فلسفه وجودى و جايگاه روحانيت به بحث گذاشته مى‌‌شود. در اين بحث، مسايلى از قبيل: فلسفه وجودى و ارزش روحانيت و نكاتى كه به رشد و شكوفايى اين ارزش كمك مى‌‌كنند، جايگاه روحانيت پيش از انقلاب، حوزه و روحانيت پس از انقلاب، و ضرورت حفظ جايگاه روحانيت در ميان مردم، مورد بحث و بررسى قرار مي‌گيرد.

بخش سوم درباره وظايف روحانيت سخن مى‌‌گويد و بر وظايفى از قبيل شناخت اسلام، شناخت نيازهاى جامعه، تبيين و پاسدارى از اسلام، شرايط لازم براى روحانى، و تبليغ دين تأكيد مى‌ورزد.

در بخش چهارم پيشنهاداتى درباره حوزه مطرح مى‌‌شود. ابتدا پيشنهادهاى كلى در مورد وضعيت برنامه و دروس حوزه، وظايف نظام آموزشى حوزه، ضرورت توسعه كمى و كيفى حوزه براى پاسخ‌گويى به مسائل و شبهات بيان مى‌‌شود. سپس حضرت استاد در زمينه رشته‌‌هاى تحصيلى فقه و اصول، فلسفه و تفسير توصيه‌‌هايى مى‌‌فرمايند. آن‌‌گاه براى رونق بخشيدن به بخش تحقيقات علمى در حوزه، شش پيشنهاد عرضه مى‌‌شود، و در نهايت طرح جامع پيشنهادى معظم له براى اصلاح برنامه درسى حوزه در جهت كسب توانايى در پاسخ‌گويى به نيازهاى دينى جامعه و ايفاى رسالت نشر معارف اسلامى در سراسر جهان و نيز به منظور ايجاد تحولات كمى و كيفى در برنامه‌‌هاى درسى و تحقيقاتى حوزه، مطرح مى‌‌گردد.

بخش پنجم در موضوع حوزه و فرهنگ مباحثى درباره حوزه و انقلاب فرهنگى و وظيفه حوزه در قبال تهاجم فرهنگى مطرح مى‌‌سازد.

بخش ششم که با عنوان «حوزه و دانشگاه» است، بحث‌‌هايى درباره وحدت حوزه و دانشگاه و علل عدم تحقق كامل آن، و نيز درباره مقايسه حوزه و دانشگاه ارائه مى‌‌كند.

بخش هفتم از حوزه و كاستى‌‌ها و خطرها سخن مى‌‌گويد، و بالاخره بخش هشتم كتاب به بيان توصيه‌‌هاى اخلاقى استاد در زمينه خودسازى و تزكيه و تهذيب نفس، اخلاص، ارتباط با خدا و توسل، زهد و ساده‌‌زيستى، استفاده از لحظات عمر و اهميت دادن به تحصيل اختصاص يافته است.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org